Hypotheekvormen.
Voor nieuwe hypotheken die na 1 januari 2013 worden gesloten, geldt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als de lening gedurende de looptijd wordt afgelost. Je kunt in aanmerking komen voor renteaftrek als je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek kiest.
AnnuïteitenhypotheekJe lost bij een annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd de hele hypotheeklening af. Zolang de hypotheekrente niet wijzigt, betaal je maandelijks een vast bedrag aan de geldverstrekker, de zogenoemde annuïteit. Dat vaste bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding tussen die delen verandert gedurende de looptijd. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. Aan het einde van de looptijd los je veel af en betaal je minder rente.
BankspaarhypotheekBij een bankspaarhypotheek spaar of beleg je voor de aflossing van de hypotheek. Dit doe je niet via een gekoppelde verzekering (Kapitaalverzekering Eigen Woning, KEW) maar via een gekoppelde bankspaarrekening: de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Heb je gekozen voor sparen dan is de rentevergoeding op de spaarrekening (SEW) even hoog als de rente die je over uw hypotheek betaalt. Kies je voor beleggen, dan is je rendement onzeker en weet je niet hoe hoog het eindkapitaal wordt. In de bankspaarhypotheek zit geen overlijdensriscoverzekering. Als je dat wilt of moet, kan je zelf kiezen bij welke verzekeraar je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.
|
Lineaire hypotheekBij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. De aflossing is iedere maand hetzelfde. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten.
LevenhypotheekBij een levenhypotheek beleg je in een levensverzekering om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te kunnen lossen. De einduitkering kent een minimumgarantie. Door winstdeling wordt deze hoger als de betrokken verzekeraar (meer) winst maakt.
Beleggingshypotheek
Je lost bij een beleggingshypotheek niet direct af op de hypotheek maar belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af te lossen. Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening.
Beleggen via een levensverzekering De maandelijkse premie die je betaalt, wordt belegd in een levensverzekering. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering aan het einde van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. In de levensverzekering kan je ook een dekking tegen overlijden afspreken. Rechtstreeks beleggen via een beleggingsrekening Je stort geld op een beleggingsrekening. Dit kan eenmalig bij aanvang, of periodiek gedurende de looptijd. Je stortingen worden gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Tegen overlijden wordt apart een overlijdensriscoverzekering afgesloten. |
Aflossingsvrije hypotheekBij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Je bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee je de hypotheekschuld kunt aflossen. Als je niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, moet je in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.
SpaarhypotheekEen spaarhypotheek is een combinatie van een hypotheek en levensverzekering. Je maandelijkse lasten bestaan uit hypotheekrente en de verzekeringspremie. De premie bestaat uit een spaardeel en een overlijdensrisicopremie. De verzekering is meestal verbonden aan de hypotheek. Op de einddatum wordt het gegarandeerde kapitaal uitgekeerd, waarmee je de hypotheek kunt aflossen. Als de verzekerde tussentijds overlijdt, komt het gegarandeerde kapitaal eveneens vrij. De hypotheekrente is gelijk aan de spaarrente. Als de hypotheekrente wijzigt, verandert ook de spaarrente. Daardoor verandert vervolgens ook het bedrag dat je aan spaarpremie betaalt.
|